Perniagaan MLM Halal ke Haram?

Kali nie fatin mahu share dengan readers tentang persoalan yang selalu menjadi buah mulut orang.

1) Eh, nie perniagaan mlm kan? Halal ke?
2) Boleh ker nak join bisnes nie?
3) Apa syarat perniagaan MLM nie sisi di hukum syarak?
4) Bisnes nie makan duit riba kan? Boleh ke orang melayu buat?
5) Was-was laa dengan bisnes nie?
6) Dan sebagainya tentang isu perniagaan MLM nie..

Jadi, fatin tergerak hati untuk cuba membuka perspektif orang tentang yang selaulu dikaitkan dengan perniagaan MLM nie. Entry kali menerangkan tentang syarat yang perlu dipatuhi oleh perniagaan Multi-Level Marketing yang selalu menjadi bualan orang tuh. Akak, abang, pakcik, makcik, adik-adik. Boleh baca dulu sebelum buat andaian yee.. ^_^

Jawapan Lebih details lagi anda boleh layari di sini >> PENTING<<.
Semua prosedur telah dinyatakan di situ dengan jelas oleh Jabatan Agama Islam Malaysia http://www.islam.gov.my/muamalat/sites/default/files/garis_panduan/2011/09/garis_panduan_mlm_20111.pdf

Jadi, bacalah dulu dan fikirkan sebentar sebelum kita asyik tuding jari tanpa unsur periksa. Setiap perniagaan yang hendak dijalankan mempunyai peraturan dan aktanya.

Bayangkan sekiranya perniagaan adalah SALAH DI SISI UNDANG-UNDANG, adakah kerajaan negeri masih membenarkan perniagaan nie beroperasi secara berleluasa di Malaysia??!

Fikir-fikirkan laa yee baik buruknya yee, readers :)

Fatin hanya berkongsi saja, terpulang pada anda untuk menilainya..

Wassalam,

Comments

Popular posts from this blog

Siapa Tak Nak RM4500 Dalam Akaun !

Travelog Makan | Nasi Kukus Ayam Goreng Best di Wangsa Melawati Kuala Lumpur

Kenali Jenis Durian Di Malaysia

Pesanan Ikhlas

Untuk makluman semua, SEGALA IKLAN PROMOSI berkaitan produk atau NOMBOR TELEFON yang ada SEBELUM TAHUN 2022 TIDAK LAGI digunakan & berurusan ye. Semua entry yang ada didalam blog akan dijadikan sebagai kenangan. Mohon maaf sekiranya ada mana-mana entries yang kurang sopan atau ada unsur yang tak sepatutnya atau ada kisah-kisah yang membuka aib mana-mana pihak. If uguys rasa tak selesa dengan entry tersebut boleh komen diruangan "Posting Entry Blog @ email" untuk di edit semula atau padam post tuh. Sorry sangat-sangat ye guys..