Monday, 24 June 2013

Tips | Langkah Mengatasi Jerebu


Jerebu yang kini dialami oleh kawasan pantai barat Semenanjung Malaysia amat membimbangkan. Pada hari ini, negeri Selangor merakamkan bacaan indeks pencemar udara (IPU) yang amat tinggi, khususnya di kawasan berhampiran Kuala Selangor (97) dan Nilai, Negeri Sembilan (98).
-petikan daripada website kerajaan negeri Selangor-


Sebelum nie hanya ignore jer dengan isu jerebu. But today dah memang tak boleh diambil mudah lagi. Fatin pun dah mula berasa symptoms seperti kering tekak, susah untuk bernafas, badan jadi lesu dan lemah dan lain-lain. Mesti ramai jugak yang mengalami symptoms macam nie kan.

Bagi mereka yang berada di sekitar kawasan berkenaan dinasihatkan supaya berwaspada dengan isu jerebu sekarang. Seeloknya kita perlu memakai topeng dan minum air masak sebanyak yang mungkin.

Selain daripada tips dia atas, fatin nak share a few tips lagi untuk kita menghadapi masalah JEREBU nie.


Langkah-langkah Mengatasi

Langkah-langkah mengatasi yang boleh diambil melalui tahap indeks pencemaran udara.

Indeks Pencemaran Udara
Langkah-langkah Mengatasi
101-150(lebih 24 jam)



Keadaan tidak sihat

Lebih 72 jam
·        Kurangkan aktiviti menggunakan bahan yang boleh mencemarkan udara seperti menyembur dan mengecat.
·        Mengurangkan penggunaan kenderaan bermotor

·        Penggunaan bahan bakar yang 'bersih'(kandungan belerang rendah atau bahan bakar gas)
151-200(lebih 72 jam)
Keadaan masih tidak sihat
·        Menasihati orang awam menjauhi tempat ber jerebu.
·        Pengharaman pembakaran secara terbuka
·        Pengurangan guna bahan bakar cecair sebanyak 30% dan kawalan lebih ketat kepada industri.
201-250(lebih 48 jam)
Keadaan lebih tidak sihat
251-300(lebih 48 jam)
Keadaan amat tidak sihat,Amaran
·        Penggunaan kenderaan seperti bas dan lori di gantung.
·        Mengurangkan waktu sekolah dan masa bekerja.
·        Pesakit mengidapi penyakit pernafasan diarah meninggalkan kawasan yang terlibat.

301-400(lebih 24 jam)
Merbahaya,Kecemasan
·        Sekolah ditutup
·        Hari kerja selang hari
·        Pengharaman kenderaan persendirian
Melebihi 400
Amat merbahaya,Darurat
·        Isytihar keadaan darurat
·        Pemindahan ke tempat lebih selamat.



Tak sangka pulak time-time macam nie sangat bagusss menggunakan Biozone Car Sterilizer. Alhamdulilah sangat membantu Biozone Car Sterilizer dengan waktu sekarang. Fatin sendiri menggunakannya dalam kereta.

Me as a testimonial, hanya plug in Biozone Car Sterilizer pada pemetik api dalam kereta. Kemudian, udara dalam kereta menjadi lebih segar dan nyaman. Kalau tak pasang, rasa mula kering tekak dan susah untuk bernafas. Jadi anda pun patut mencubanya sekarang..!!


Kalau nak, boleh order dengan fatin yee di sini 

019-4481391 / 013-3799366.





Mudah dan senang digunakan

Tunggu ape lagi, CUBALAH sekarang bagi membantu pernafasan anda 

dalam fenomena jerebu sekarang nie...


019-4481391 / 01-3799366
fatinzaini23@gmail.com

*available delivery those yang stay area Kuala Lumpur, Selangor, Putrajaya, Cyberjaya, Melaka, Negeri Sembilan, Kajang, Cheras dan sekitarnya.
Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...