Tips Jimat Duit Tapi Makan Kenyang


Kelakar kali nie buat entry. Tengok la tajuk tu over ke tak..??

Tiba-tiba fatin rasa nak share tips "Jimat Duit Tapi Makan Kenyang!"

Okay jangan gelak tapi ini serius ya..


Memandang ekonomi pun tak stabil, sana-sini isu harga naik, itu mahal ini mahal. Jadi fatin ada tips nak share dengan korang macam mana nak jimat tapi makan kenyang.


Bagi berkemampuan maybe takda masalah nak makan apa, nak beli apa. Semua pejam mata, takpun order jer kan.. Tapi fatin ada terperasaan ada group nie maybe bukan orang KL. Then dorang bisik macam nie, 


"alaa makan tempat lain laa.. sini mahal der makanan dia,
 kita lepak pusing-pusing sini jer laa beb.."



So i'm just concern pada yang bajet little-little tapi boleh merasa juga makan dekat KLCC nie.. :)


That's why i'm come out with this topic...


Antara tips nya adalah :
  1. Cuba tengok berapa orang yang ada dengan korang
  2. Then bajet seorang ada berapa RM boleh tong-tong (means sharing together)
  3. Jangan risau even tak dapat makan dekat restaurants yang mahal-mahal tu, korang boleh makan dekat food court dalam KLCC
  4. So, korang round jer dalam food court tu and choose makanan apa yang korang teringin (jangan gaduh-gaduh, tolak ansur penting time nie. maklum laa dah banyak pilihan for sure you all bernafsu nak makan macam-macam)
  5. Jangan risau, makanan dekat food court tu 1plate pun dah banyak
  6. Nanti minta extra plates, spoons, etc
  7. Jadi dengan bajet sedia ada boleh jer korang decide nak makan. Kalau 5orang boleh beli 4jenis makanan.
  8. Beli laa then cari tempat yang best-best.
  9. Then, happy meals ! *jangan lupa baca doa dulu ye :)


Try laa nanti..!! Mesti korang enjoy dengan moments tu. Sekali-sekala tak salah if kita makan berkongsi ramai-ramai. Berebut makanan tu kan best. Macam laa korang tak pernah buat before nie kan.. Cuba lah.. Seriously awesome!


Lagipun kita boleh ikut sunnah Nabi Muhammad SAW. Ingat lagi kenapa nabi suka makan dalam talam beramai-ramai dengan para sahabat? Kerana di situ ada keberkatan ketika kita tengah makan.


Jom makan ramai-ramai kaih !! 


"Jimat Duit Makan Pun Kenyang"



Sekian, tips dari fatin untuk you all :)  



Mari kita bergambar dulu sebelum makan



Hawaii Carbonara Spagetthi & Pizza Americano 

2plate nie untuk 3orang.. Masing-masing perut kecil jer nie pun cuak juga nak bagi habis.. 
Alhamdulilah habis makan tau, kan tak membazir di situ.
Cuba bayangkan if masing-2 ambil seorang satu plate. Confirm ada yang makan tak habis kan.



Gambar kanan : kak nanie, yanie, dan nanie


Baru-baru nie kawan baik dari Sungai Petani turun Kuala Lumpur. So, tanpa membuang masa kami set date nak jumpa dekat KLCC. Fatin habis jer business appointment, terus pergi dekat dorang. Kami buddies takkan terpisah. Cewah! :)


Lepas makan, terus pusing-pusing shopping. Eh tadi cakap makan 3orang kan. Actually. kakak Nanie sampai lepas kami makan.. Dia baru balik kerja.


Apapun, haritu adalah hari best untuk kami. Syukur alhamdulilah.  



Comments

Popular posts from this blog

Jom Sertai Segmen "Follow dan Give Away" Bersama Fatin Zaini

LeeRoy's Homemade Grilled Burger First In Sungai Petani

Amalkan Doa Minum Air Ilmu Ustazah Asma' Harun

Pesanan Ikhlas

Untuk makluman semua, SEGALA IKLAN PROMOSI berkaitan produk atau NOMBOR TELEFON yang ada SEBELUM TAHUN 2022 TIDAK LAGI digunakan & berurusan ye. Semua entry yang ada didalam blog akan dijadikan sebagai kenangan. Mohon maaf sekiranya ada mana-mana entries yang kurang sopan atau ada unsur yang tak sepatutnya atau ada kisah-kisah yang membuka aib mana-mana pihak. If uguys rasa tak selesa dengan entry tersebut boleh komen diruangan "Posting Entry Blog @ email" untuk di edit semula atau padam post tuh. Sorry sangat-sangat ye guys..