Perintah Kawalan Pergerakan Kerajaan Malaysia

Siapa sangka dalam tahun 2021 nie tinggalkan banyak kenangan dan pengalaman dalam kehidupan kita di Malaysia terutamanya.

18 March 2020 - 31 December 2021 (1 tahun, 9 bulan, 6 hari) Malaysia dikejutkan dengan Perintah Kawalan Pergerakan Kerajaan Malaysia. Time nie disebabkan penularan wabak Covid-19 yang melanda di Malaysia makin serius. Macam usaha dah dilaksanakan untuk membendung wabak penularan virus nie..

Bawah nie adalah carta fasa-fasa ketika Malaysia dalam waktu PKP. 

Movement Control Order by phase
PhaseDate
Movement Control Order (MCO/PKP, 18 March 2020 - 3 May 2020)
Phase 118 March 2020 - 31 March 2020
Phase 21 April 2020 - 14 April 2020
Phase 315 April 2020 - 28 April 2020
Phase 429 April 2020 - 3 May 2020
Conditional Movement Control Order (CMCO/PKPB, 4 May 2020 - 9 June 2020)
Phase 14 May 2020 - 12 May 2020
Phase 213 May 2020 - 9 June 2020
Recovery Movement Control Order (RMCO/PKPP, 10 June 2020 - 31 March 2021)
Phase 110 June 2020 - 31 August 2020
Phase 21 September 2020 - 31 December 2020
Phase 31 January 2021 - 31 March 2021
MCO by states (11 January 2021 - 31 May 2021)
Each states switch between MCO, CMCO, RMCO, EMCO, and semi-EMCO depending on the COVID-19 condition in each states.
Total lockdown (1 June 2021 - 28 June 2021)
National Recovery Plan (NRP/PPN, 15 June 2021 - 31 December 2021)
Phase 11 June 2021 - 1 October 2021
Phase 25 July 2021 (began early with Perlis, Kelantan, Terengganu, Pahang, and Perak)
7 July 2021 (Penang)
10 July 2021 (Sabah)
14 July 2021 (Sarawak)
26 August 2021 (Negeri Sembilan)
4 September 2021 (Malacca)
10 September 2021 (Selangor, Kuala Lumpur, and Putrajaya)
24 September 2021 (Johor)
1 October 2021 (Kedah)
Period: 5 July 2021 - 18 October 2021. Note: No official announcement was made for Labuan.
Phase 34 August 2021 (began early with Perlis, Sarawak and Labuan)
4 September 2021 (Negeri Sembilan)
17 September 2021 (Terengganu)
24 September 2021 (Pahang)
1 October 2021 (Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Malacca)
8 October 2021 (Johor)
18 October 2021 (Kelantan, Perak, Penang, Sabah, Kedah)
Phase 426 August 2021 (began early with Labuan)
24 September 2021 (Negeri Sembilan)
8 October 2021 (Pahang)
18 October 2021 (Kuala Lumpur, Selangor, Putrajaya, Malacca)
25 October 2021 (Johor, Terengganu)
8 November 2021 (Sabah, Perlis, Kedah, Penang, Perak)

sumber nie diambil daripada link wikipedia.

Bermula time nie seluruh rakyat Malaysia diwajibkan mengamalkan penjarakan sosial 100meter dan Standard Operating Procedure (SOP).

Yang sedihnya time PKP nie 2x juga tak dapat nak balik raya. Time fully lockdown, semua orang tak boleh pergi mana-mana, stay jela melepek dalam rumah. Dah rasa macam versi zaman penjajah terpaksa berkurung dalam rumah. Semua urusan kerja tergendala, work from home untuk yang kerja office. Essential industry saja yang dibenarkan bekerja. 

Bayangkan setengah orang, terputus punca pendapatan untuk yang bekerja sendiri, peniaga jalanan dan lain-lain. Kalau government tak perlu risau sebab gaji still jalan macam biasa. Alhamdulilah, dalam situasi macam tu memang tak boleh nak memilih kerja atau overdemand. Apa peluang kerja yang ada time tu, buat jela untuk maintain survive. Masa tu, dah resign kerja dalam industri pengangkutan. Terkesan juga sebab baru ja start job freelance. Next story kita bercerita hal-hal kerja nie ye..

Balik cerita pasai PKP nie, setengah tahun lockdown. Time to time, akhirnya gov bagi kelonggaran sikit untuk rakyat berkerja tapi dengan ada surat MiTi tu. Kalau takda surat nie, jangan harap laa boleh lepas roadblock. Sepanjang jalan ada polis. Nak rentas daerah ke rentas negeri ke jangan mimpi lepas. Tapi bila ada kelonggaran boleh laa nak rentas-rentas nie.. Tragis betholll....

Sedih memang sedih..

Yela tak dapat nak balik kampung, jumpa family atau segala aktiviti luar terbatas.

Ada lagi yang paling sedihnya, dalam tempoh nie juga ada ahli family, kenalan meninggal dunia pun kita tak dapat nak ziarah langsung.

Nak tak nak kita rakyat biasa yang tak punya kuasa apa-apa, terpaksa laa akur. Mampu jadi netizen yang kadang faham, kadang tak faham. Masing-masing stress dan mula memberontak di media sosial laa..

Part paling tak best juga, time PKP nie juga ramai orang dapat penyakit anxiety. Ini buka penyakit biasa untuk zaman sekarang, kalau tak boleh control. Kita boleh bunuh diri. Semua orang mula tertekan dengan situasi kehidupan yang hampir 360 darjah berubah.

Alhamdulilah, since nak masuk 2tahun nie akhirnya dapat balik kehidupan seperti dulu even tak sama 100%. Sampai ke hari nie, kita still kena pakai mask, hand sanitizer kena sentiasa adadan jaga jarak sosial tu. Bersabar jela yang mampu. 

Tu jer kot yang fatin rasa nak share post kali nie.. Gambar diatas tu pergi genting time kerajaan bagi kelonggaran boleh rentas negeri kejap. Lepas balik kampung, dapat laa merasa jalan kejap. Pastu dah tak p memana lagi ha...

Ok bye, kita jumpa next posting plak k.. 😉

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Menghadapi Banjir 2021

Tips | Semangat Positif Ceriakan Hidup Tahun 2013

Testimoni Baru | Liyana Jasmay Pakai Premium Beautiful

Pesanan Ikhlas

Untuk makluman semua, SEGALA IKLAN PROMOSI berkaitan produk atau NOMBOR TELEFON yang ada SEBELUM TAHUN 2022 TIDAK LAGI digunakan & berurusan ye. Semua entry yang ada didalam blog akan dijadikan sebagai kenangan. Mohon maaf sekiranya ada mana-mana entries yang kurang sopan atau ada unsur yang tak sepatutnya atau ada kisah-kisah yang membuka aib mana-mana pihak. If uguys rasa tak selesa dengan entry tersebut boleh komen diruangan "Posting Entry Blog @ email" untuk di edit semula atau padam post tuh. Sorry sangat-sangat ye guys..