Tips | Cara Pulihkan Kemurungan Secara Semulajadi


Bismillahi Masya-Allah

Haritu kita dah pernah post tentang Tanda Seseorang Sedang Depresi kan, so kali nie kita ketahui tips Cara Nak Pulihkan Kemurungan Secara Semulajadi pula ye.. Actually kaedah nie juga yang fatin guna.. Maybe dengan sharing nie dapat membantu uguys.. Semoga bermanfaat guys! 



Tips | Cara Pulihkan Kemurungan Secara Semulajadi

🍃 Dekatkan diri kita dengan agama

  • Mungkin nampak macam terlalu common points nie. Tapi pendekatan nie time kita tengah kemurungan memang akan jadi super susah nak beribadah. Nak buat apa-apa pun jadi malas termasuk laa nak bangun beribadah. Jadi slowly cuba untuk ambil langkah yang simple & tak membebankan. Dan cuba praktikkan secara konsisten okay..

🍃 Check balik files lama (sejarah kronologi hidup yang terkesan dengan diri sendiri)

  • Yes! Point nie merupakan punca yang paling utama kenapa seseorang boleh menghadapi masalah kemurungan. Faktornya ialah disebabkan sejarah atau pengalaman pahit yang pernah berlaku kepada kita. Apa yang perlu kita ingat adalah nak hilangkan atau lupakan 100% mungkin bukan mudah. Tapi trust the procees guys, even kita tak boleh lupakan sepenuhnya tapi kita kena bangkit dan fikirkan perjalanan hidup kita masih jauh dan sebarang keajaiban boleh berlaku kalau kita sabar dan berusaha. Slowly but surely..

🍃 Ubah cara pemakanan

  • Part pemakanan pun boleh membantu untuk pulihkan kemurungan nie.

               ❌ cuba elakkan GULA & SUSU & DAGING

               ✅ amalkan minum kombucha tea bagus

               ✅ cuka apple / cuka kurma

               ✅ makan pisang

🍃 Tidur yang cukup 7jam

  • Tidur pun mainkan peranan juga tau. Tips nak dapat tidur yang berkualiti. Elok kita tidur dalam suasana yang gelap dan jauh daripada barang elektronik especially macam handphone. Waktu yang paling bagus untuk tidur adalah diantara jam 10malam hingga 5pagi. Untuk yang beragama Islam boleh try bangun solat sunat malam. 

🍃 Gastrointestinal Tract (GIT) saluran gastrousus

  • Cuba check sama ada sistem penghadaman/pencernaan kita normal atau tak. Untuk part nie kalau boleh uguys study lebih sikit ye. Fatin pun tak arif sangat bab nie. Maaf ye.. 

🍃 Supplement 

  • bagi cukup omega 3 & 6 (punca masalah joint/jantung/kebas/cepat pelupa)
  • coconut virgin oils / olive oil / wheat grass
  • socha inchi oil
  • cahaya matahari (wajib elok waktu dhuha)
  • jangan terlalu rendah paras kolestrol
  • vitamin B complex & B1 (ada thiamine) & B3
  • exercise penting
  • makan pisang (kaya dengan potassium)
  • yeast (brand marmite)
  • seaweed / habbatus sauda / madu / iodine / sea kelp
  • jangan lupa pada bacaan gula yangg betul
  • mucuna organic , bagus minum buat minuman teh

🍃 Belajar tentang hormon

  • refer o&a specialist untuk kenalpasti masalah hormon
  • depression suka bagi kita down, so kena up balik mood happy
  • check status thyroid 

🍃 Buat moon therapy 

  • Untuk terapi nie pun fatin tak expert sangat. Tapi ada kenalan ajar fatin buat mandian dengan ais di tengah malam dan paling bagus time bulan penuh.

🍃 Psycho therapy 

  • family supports 
  • ubah mindset



Okay, mesti ada yang tanya betul ke sharing nie.. Actually fatin dapat tips nie daripada Prof Dr Noordin Darus. Apa yang beliau share tu memang ada kajian dan fatin compile kan info yang ada. Jadi mana yang termampu kita boleh try buat dengan tips nie.

Korang boleh dengar video nie >>> Cara Pulihkan Kemurungan Secara Semulajadi <<<< 

Semoga info nie dapat memberi manfaat kepada uguys yang sedang struggle nak pulihkan diri daripada depression atau kemurungan nie ye.. Jangan cepat putus asa ye. Kita cuba sehabis baik untuk pulih.Tu jer yang sempat fatin share untuk kali nie. Nanti kita jumpa dekat cerita lain pula.

See ya.. :)

Comments

Popular posts from this blog

New Testimoni | BB Plus Collagen & Premium Beautiful Corset

Mimpi Pelik Sampai Gold Coast Australia

March Promo Premium Beautiful | REBUT PAKEJ PERCUMA RAWATAN SPA HARI INI !!

Pesanan Ikhlas

Untuk makluman semua, SEGALA IKLAN PROMOSI berkaitan produk atau NOMBOR TELEFON yang ada SEBELUM TAHUN 2022 TIDAK LAGI digunakan & berurusan ye. Semua entry yang ada didalam blog akan dijadikan sebagai kenangan. Mohon maaf sekiranya ada mana-mana entries yang kurang sopan atau ada unsur yang tak sepatutnya atau ada kisah-kisah yang membuka aib mana-mana pihak. If uguys rasa tak selesa dengan entry tersebut boleh komen diruangan "Posting Entry Blog @ email" untuk di edit semula atau padam post tuh. Sorry sangat-sangat ye guys..