Tips | Cara Hidup Sihat


ADAKAH anda bangun tidur sebelum matahari terbit dan pulang ke rumah setelah terbenamnya matahari? Atau adakah anda sering bergegas dari satu mesyuarat ke mesyuarat yang lain setiap hari? Mungkin anda pernah mengalami situasi tersebut malah sering berulang.


Sebaik-baiknya, pencegahan terhadap penyakit tidak berjangkit (NCD) seperti diabetes, penyakit jantung, kanser dan sebagainya, harus dimulakan sejak kecil, namun masih belum terlambat untuk dimulakan sekarang. Jangan lagi bertangguh atau menunggu sehingga anda mengalami sakit dada baru anda mengambil berat tentang kesihatan. Mula amalkan pemakanan sihat dan kehidupan aktif sekarang.

Jadi tanpa membuang masa, fatin ingin berkongsi dengan anda tips rutin harian yang diamalkan oleh fatin sendiri. Selamat Mencuba! :)

Langkah-langkah
  • Bangun tidur. Selepas bangun dari tidur, sangat bagus untuk kita minum segelas air kosong disertakan dengan selawat (sunnah nabi yang boleh kita amalkan). Sejam selepas itu, anda bole minum segelas BB Plus Collagen.

  • Bersenam/bersukan. Bagi yang suka bersenam/berjoging di waktu pagi, sesuai memakai Premium Beautiful ketika itu. Ia membantu mempercepatkan pembakaran kalori dalam badan. 

  • Ketika mandi. Anda boleh mulakan menjirus air bermula dari kaki ke bawah naik ke atas sehingga kepala.(menggelakkan sakit kepala). Kita selalu dikaitkan untuk mandi bersama garam bagi mendapatkan mood atau aura positif. Jadi anda boleh menggunakan Set Produk Marine Essence kerana ianya mengandungi garam buluh.

  • Hari kita dan warna anda. Untuk menjadi lebih bersemangat, kita boleh mengamalkan pakaian yang bersesuai dengan kod etika warna harian. Ia melambangkan diri kita dan alam lebih serasi dan selesa.

  • Sumber makanan. Makan makanan yang berkhasiat seperti ikan, daging, ayam, buah-buahan & sayur-sayuran dan lain-lain. Tahukah anda, sumber bahan mentah kita sekarang kebanyakkan menggunakan bahan kimia terlampau. Adalah lebih baik sekiranya kita tahu cara menyerap keluar beberapa peratus toksin dalam bahan mentah. Kini, dengan teknologi baru, anda boleh mencuba menggunakan mesin Biozone Food Purifier.

  • Pergaulan & komunikasi. Dengan persekitaran yang positif bertujuan menaikkan aura & mood tenang serta positif dalam diri. Oleh itu, kita perlu biasakan diri untuk bijak mencari kenalan atau kawan di sekeliling kita. Sebagai contoh, fatin mengikuti kursus latihan untuk mengupgrade diri daripada biasa-biasa kepada luar biasa bersama Green Leaders Academy Malaysia (GLAM).

  • Tidur yang berkualiti. Bateri handphone yang perlu dicas inikan pula badan kita sendiri. Sejak diperkenalkan Bio Velocity Sleep Mate (BVSM), ramai pengguna telah menyakini keberkesanannya. Ia mampu meningkatkan tenaga dalaman kita.

  • AWAS!! Bagi pesakit yang perlu mengambil ubat daripada klinik/hospital. Anda perlulah mematuhi peraturan yang betul dalam pengambilan ubat tersebut.
  • Extra energy. Bagi menambahkan stamina badan, kita boleh mengambil supplements misalnya seperti:

 Mineral Coffee

  • Be Happy. Hidup kita sebagai manusia pasti takkan terlepas daripada masalah dan dugaan dalam hidup. Sebagai lumrah kehidupan, kita perlu bijak dalam membuat keputusan. Imagine saja yang hidup kita seperti pelangi. Pasti kita akan lebih gembira dan tenang menjalani kehidupan. In sha Allah.Untuk lebih panduan lanjut, fatin sangat mengalu-alukan pada mereka untuk menyertai forum di

wechat - fatinzaini_ffe
kakotalk - fatinzaini69

whatsapp/line : 019-4481391


No comments:

Selamat Datang 2023

Assalamualaikum dan salam semua,  Lama juga tak menulis dekat blog. Dari haritu dah bagitau nak kerap update blog. End up tak kesudah, last ...