Betulkah Untuk Berjaya Mesti Kurang Tidur?BETULKAH UNTUK BERJAYA MESTI KURANG TIDUR?
Kata Thomas Edisson,
“Selama 50 tahun matahari tidak pernah berjaya menangkap saya berada di atas katil”

Semua orang perlu rehatkan badan dengan tidur. Ada yang perlu tidur lama dan ada yang perlu tidur sekejap sahaja. Matlamatnya adalah sama iaitu untuk memulihkan tenaga.

Ada orang yang mendakwa mereka tidak perlu masa yang lama untuk tidur. Ramai mendakwa mereka hanya perlu antara 4 ke 5 jam sahaja. Ada juga yang mendakwa mereka perlu kurang dari itu. Adakah itu betul?

Ya!, memang ada terdapat segelintir orang yang tidak perlu masa lama untuk memulihkan tenaga dengan tidur. Tetapi kemungkinan besar anda bukan termasuk dalam golongan tersebut. 


Tetapi sekiranya anda mempunyai ciri-ciri berikut, bermakna anda tergolong dalam kumpulan kurang tidur:

  1. Anda tidur lewat dan muncul awal pagi tanpa perlu tidur sebentar pada waktu siang atau mengambil minuman berkafein untuk kekal segar.
  2. Anda biasanya amat bertenaga dan ceria.
  3. Anda biasanya peramah, bercakap dengan laju dan tidak henti bercakap.
  4. Anda amat optimistik dan bercita-cita tinggi.
  5. Otak anda sentiasa cepat berfikir dan berada seperti dalam keadaan terkejar-kejar.
  6. Anda sentiasa padang jauh ke depan.
  7. Anda sentiasa saja ada idea untuk melakukan perkara yang menarik minat mereka.

Adakah orang yang mampu tidur sekejap biasanya berjaya?

Menurut sebuah buku yang dibaca, terdapat senaraikan tabiat 100 orang paling kaya di setiap Bandaraya di Amerika, majoriti daripada mereka tidak suka tidur dan lebih banyak berjaga daripada tidur.

Anda pertimbangkan sendiri samada untuk berjaya perlu kurang tidur atau tidak. Sebenarnya, ia ada hubung kait dengan cita-cita dan keazaman untuk berjaya.

Itu bagi sesetengah orang yang boleh tidur sekejap pun sudah cukup untuk badan mereka kembali bertenaga. Memandangkan zaman sekarang kita boleh merasai yang waktu cepat berlalu. 

Adakah anda sudah pasti yang badan anda mempunyai rehat yang cukup?Pernah atau tak anda mengalami masalah apabila bangun dari tempat tidur, badan anda terasa sakit-sakit, lemah, lenguh, tak bermaya, selalu moody, tak ceria, suka marah, mudah pening-pening dan sebagainya??


Adakah itu boleh dikategorikan sebagai satu tidur yang berkualiti dan rehat yang cukup?

Jika anda pernah mengalami situasi sebegini. 

ANDA PERLU DAPATKAN LEBIH INFO MENGENAI TIDUR BERKUALITI.  Klik Di sini Fatin Zaini
019.4481391 
fatinzaini23@gmail.comNo comments:

Doa Hilangkan Ketakutan Keresahan

Ketakutan adalah satu fitrah, kita tak perlu takut kerana ada perasaan takut. Situasi atau jalan cerita yang sama boleh beri kesan takut ata...